тел/факс: +38 (044) 492-95-99

Новини

Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

 

Як люди стали пити чай ...

 

Батьківщина чаю - Китай.

 

Першу згадку про чай відносять до VI століття до н.е.  Древньокитайская легенда розповідає про те, як люди відкрили дивовижні властивості чаю - одного разу Шень-Нун, міфологічний дух-прабатьків  китайської нації, божественний хлібороб, перший фармацевт і першовідкривач сільськогосподарських знань, кип’ятив  воду,  сидячи в тіні дерев. Порив вітру заніс в посудину листя чайної рослини. Спробувавши відвар, Шень Нун був вражений його смаком і тонізуючим ефектом, і став пити щодня.

 

Спочатку чай використовувався тільки як лікарський засіб. Китайцям знадобилося близько трьох століть, щоб зробити чай національним напоєм.

 

Європа дізналася про чай лише на початку XVI століття - в 1517 році португальські мореплавці вперше привезли його до двору свого Короля, але регулярні поставки почалися майже сто років потому, коли голландські мореплавці доставили в Європу перші партії чаю.

 

Чай починають пити в Голландії, Франції, Німеччини; в 1650 році голландський торговець-мореплавець Пітер Стюйвесант ввозить чай на Американський континент, а в 1664 чай з'являється в Англії, де швидко завойовує популярність.

 

Росія вперше спробувала чай тільки в XVII столітті. У 1638 році російський посол боярин Василь Старков привіз цареві Михайлу Федоровичу кілька пудів чаю в дар монгольського Алтин-хана.

 

Перший договір з Китаєм на поставку чаю Росія уклала в 1679 році. Чай доставлявся торговими караванами, шлях від Пекіна до Москви займав більше року, тому чай в Росії коштував приблизно в десять разів дорожче, ніж у Європі. Довгий час чай вважався розкішшю, і тільки в кінці XIX століття став популярним загальнодоступним напоєм.

 

Яким буває чай ...

 

Основні види чаю: листовий, гранульований (позначається як СТС), пакетований, ароматизований.

 

За величиною листа чай підрозділяють на чотири категорії - листовий (leaf), ламаний (brokens), дрібний (fannings) і крихта (dust).

 

Листові чаї мають декілька стандартів залежно від змісту тіпсов і ступеня скрученності чайного листя.

 

Ламані - або середньолистові чаї - можуть також різнитися ступенем скрученності чаїнок, зміста тіпсов. Такі чаї заварюються швидше, а чайний настій відрізняється красивим, глибоким кольором.

 

Дрібні фракції чаю - «fannings» - висівки з м'якоті чайного листа. Використовуються головним чином для виробництва пакетованого чаю. Крихта - найдрібніші частинки чайного листа.

 

Гранульований чай складається не з чаїнок, а з гранул, приготованих за спеціальною технологією - чайний лист робиться, розтирається в желеподібну масу, з якої потім формуються гранули різних видів і розмірів.

 

Ароматизовані чаї володіють запахом різних фруктів, ягід, квітів, прянощів. Для ароматизації чай або змішують з цими добавками, або додають ароматичні есенції в сухий готовий чай.

 

Для виробництва пакетованого чаю використовуються подрібнені чайні листочки  або дрібні гранули. Виробництво пакетованого чаю повністю автоматизовано.